Приключенства сред природата с OreHHerO

Природата ни е особено важна и да лудуваме и спортуваме на воля сред гори и планини за нас е повече от безценно. Затова част от петъците ни това лято са запазени за пътешествия към планината. Стартът бе даден с приключенство в Стара планина, към което поехме по необикновен начин – с влак. Това и бе първото в живота пътуване на голяма част от нашите приключенци и така с звук на локомотив се отправихме към  гара Бов.

Там бе и първата ни спирка. Но за да се ориентираме в планината е най-важното да знаем посоката. Защото и без компас, ако не знаеш къде отиваш, доникъде няма да стигнеш. И така получихме и първия си урок от нашите планински водачи – приятелите ни от сдружение Байкария. И правило номер едно е, когато нямаш компас, довери се на местните хора. Попитай за посоката и се постарай да запомниш насоките. За тази цел нашите планинци си избраха не кого да е, а Началника на гара Бов. Той много внимателно и вежливо разясни на децата как да стигнат до Вазовата екопътека.

И така поехме с пълна сила напред по стъпките на дядо Вазов. Пътят ни лъкатушеше срещу течението на лудата река Скакля, за да ни отведе до приказния водопад със същото име. Ромонът на реката и песента на птичките се смесваха с детската глъч. Преди да навлезем в гората, си похапнахме току що порозовели вишни, а пътят ни се сля този на възрастен дядо. Годините и умората от стръмнината го затрудняваха по пътя към дома, но нашите млади и смели планинци му се притекоха на помощ. И така стъпка по стъпка, и юнак след юнак, помогнахме на дядото, като му ренесохме покупките до дома.

След вилната зона пътеката става стръмна и тясна, и затова преминахме в познатата на всички “индианска нишка”. Отпред водеха най-смелите ни планинари-куражлии. Под напътствието на планинските ни иструктори от Байкария, те направиха и първите си стъпки във воденето на група.
С песни и закачки и голяма доза ентусиазъм, достигнахме пълноводния в тази част на годината водопад Скакля. Той се състои от два по-големи и няколко по-малки пада с обща височина над 100 метра.

Имахме невероятния късмет да посетим водопада след седмица на проливни дъждове и така се насладихме на симфония от водни пръски и небивал пад на водата. Наричат го с най-различни имена – Заселски водопад, Заселска Скакля, Бовска Скакля, дори Вазова Скакля, но за нас е и ще остане Чудна Скакля, защото с него отбелязахме и първото си планинско приключенство в OreHHerO.

По пътя обратно преминахме хей така като на магия с голяма доза любов и заредени за нови прикбючения се композирахме и то буквално на перона на гара Бов. Защото знаем, че това е само началото на нашите летни пътувания назад към природата.

А ако и на теб ти стиска да станеш планинец макар и за ден, запиши се за Ден Зелен още това лято на 0897 540 022. Какви приключенства сме замислили до края на лятото, ще узнаеш тук.