По-здрави кости! Как?

Колкото повече спортуват и се движат децата, толкова по-добре! Има много причини това твърдение да е вярно, но една от тях е директно свързана със здравината на костната система.

Един от многото положителни ефекти на физическите натоварвания върху подрастващия организъм, освен подобряване на цялостния тонус, обмяната на веществата, концентрацията, повдигане на духа и самочувствието е подобряване на здравината на костите.

Фактът е прост, но не е ясно казан и достатъчно популяризиран. – До близо 25 годишна възраст клетките изграждащи костната система на човешкият организъм се развиват и обновяват. Новосъздадените клетки биват такива, че да отговарят на актуалните към момента нужди на тялото от физическо натоварване. Тоест ако детето или юношата е активен, спортува и води активен физически живот, новите клетки са по-здрави и се създава една все по-стабилна костна система. След 25 годишна възраст обновяването на костната система вече не е нейна основна характеристика и човек живее и използва изградената си до момента структура.

Без да пренебрегваме, разбира се, генетичните и наследствени фактори и спецификите на всеки организъм, и базирайки се на проучвания и статистики, които можем да прочетем на множество места в публичното пространство и в научни публикации, можем да кажем, че:

степента на физическа активност на човек, която е характерна за него до близо 25 годишната възраст е определяща за здравината на костната му структура през останалата част от неговия живот.

Споделеното по-горе е само една от целите на Изправителната гимнастика, на която базирахме нашата забавна „Гимнастика фантастика“. Конуси, топки, въжета, стълбички, рингове, тежестта на собственото тяло или на това на другарчето до нас – това са само част от прийомите, които използваме, за да заинтригуваме малките ученици. А наименованията на упражненията (които ще запазим в тайна) са доста причудливи и често са творба на самите деца.

Опитайте и вие! Освен, че е полезно, е забавно!