Коледна капсула на времето в OreHHerO

Да пазим традициите и да предаваме българския дух нататък е особено ценно за нас. Ето защо тази Коледа създадохме заедно с децата на OreHHerO едно различно видео. То е посветено на обичаите по нашите земи, свързани с един от най-тачените християнски празници – рождество Христово. Всеки детайл във видеото е самобитен и изработен от детските ръчички – от българските шевици на тениските, през украсата за питата до сурвачките.

Четохме много, учихме много, репетирахме и снимахме, за да ви поднесем нещо ценно и полезно, което вярваме ще влезе в домовете ви и занапред ще ви помага в подготовката за празничните дни.

Коледата у нас е многолика и е наричана с много имена Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка. Но навсякъде традицията повелява семейството да се събере заедно, за да почете младенеца и бъднините.

Научихме, че всяко нещо в нашите традиции е свързано с пожелание за здраве и плодородие и че най-важно е огнището. То винаги е било център в българския дом, а на Бъдни вечер, се е превръщало в мястото за сбъдване и наричане на чудеса за новата година. В миналото семейството не заспивало до полунощ, защото хората вярвали, че тогава небето се отваряло и ако в този момент си намислиш желание, то със сигурност ще се сбъдне.

Подготовката за Коледните празници стартира още на 20 декември – Игнажден, когато са се събирали коледарите, но празненствата продължават чак до 1 януари. Първият ден от годината е наричан още Сурва. Тогава идва ред на сурвакарите, които отново наричали пожелания за благоденствие, благополучие и берекет. Ние ви желаем:

„Сурва, весела година! Да сте живи, да сте здрави! Всеки работа да има! Всяко зло да ви забрави!“

Вижте нашата малка капсула на времето, запазете я или я споделете с близки и приятели. Така не само ще запазим Коледния дух, но и ще го предадем нататък.

Щастлива 2022 г., приятели!