Три урока по национална гордост

Между игрите и четенето на книги, малчуганите от OreHHerO посетиха 3 места в София, които ги накараха да се замислят…

Три символа на народността, свободния дух и националното обединение и развитие.

Съкровищница на българската книжнина – Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ – посрещна малчуганите. Децата разбраха къде и как се съхраняват множеството писмени културни ценности.  Те четоха от фототипно копие на Рибния буквар на доктор Петър Берон и видяха едни от най-необичайните миниатюрни книги в света.

Трофеи и съоръжения от всички национално-освободителни войни на България, картини на революционери и велики царе, събрани в Националния военноисторически музей заинтригуваха малките българи. Децата затаиха дъх пред четническата униформа на Васил Левски, снимаха се с макет на регатата Дръзки и с истинските бойни самолети изложени в експозицията на открито.

Народното събрание, основен орган на демократичното управление на страната, ни посрещна малчуганите. Най-интерсна, разбира се беше пленарната зала, където седнаха на местата на депутати, министри, председатели и президенти. Видяха копие на първата българска конституция и разбраха къде и кой кове законите на страната ни.

Вярваме, че с тези посещения посяваме зрънце по зрънце разбирането и съзнанието за национална самоличност и гордост. Кой знае, може сред нашите възпитаници да е следващият велик писател, смел пълководец или прозорлив водач.

Вижте още от нашите активности и ни последвайте на facebook.com/orehherosofia.